Warsztaty Fotografii Kulinarnej
Prowadzący
Rafał Meszka. Rocznik 74 , fotograf tworzący m.in. dla magazynu KUKBUK , specjalizuje się w zdjęciach kulinarnych i fotografii podwodnej.
Laureat: Grand Press Photo, BZWBK PressPhoto, RedBull Illume, National-Geographic/MSZ. Freediver, wielbiciel owoców mango.
Program
1. Specyfika tematyki
Wprowadzenie do fotografii kulinarnej. Najnowsze trendy w fotografii jedzenia. Omówienie podstawowych zagadnień i sposobów pracy na przykładach zdjęć. Przygotowanie do sesji, jej organizacja i produkcja. Omówienie sprzętu potrzebnego do zdjęć jedzenia w różnych warunkach.
2. Kompozycja - zajęcia praktyczne w studio
Praca nad kompozycją zdjęcia. Podstawy: zasada złotego podziału, kiedy i po co warto ją złamać. Jak rozłożyć akcenty. "Równowaga" na zdjęciu.
3. Zdjęcie prostej potrawy - zajęcia praktyczne w studio
Konkrety czyli: praca na planie, jak oświetlić jedzenie i czym, najczęstsze błędy. Co powoduje, że zdjęcie żywności jest "apetyczne".
4. Zdjęcie trudniejeszej potrawy - zajęcia praktyczne w studio
Jak zrobić apetyczne zdjęcie, "mało apetycznej" potrawy. Techniki i sposoby.
5. Jedzenie i wnętrze - zajęcia praktyczne
Wnętrze jako kontekst w fotografii kulinarnej. Jak wybór wnętrza wpływa na odbiór jedzenia. Rozwiązywanie problemów z kolorami, mieszanie się światła z różnych źródeł. Praca ze światłem zastanym przy wykorzystaniu prostych akcesoriów.
6. Jedzenie i człowiek - zajęcia praktyczne
Fotografowanie człowieka podczas gotowania/spożywania żywności.
7. Postprodukcja zdjęć kulinarnych - zajęcia praktyczne w pracowni komputerowej
Omówienie i obróbka zdjęć, które uczestnicy wykonali na poprzednich zajęciach. Na co zwrócić uwagę. Omówienie najczęstszych pułapek i jak ich unikać. Workflow.
8. Podsumowanie i omówienie prac
Ocena prac wykonananych podczas warszatów. Jak złożyc i co powinno zawierać portfolio fotografa kulinarnego.
Zajęcia odbywają się w Pałacu Kultury i Nauki, co dwa tygodnie w soboty i niedziele od 10:00 do 16:00. Warsztaty obejmują 32 godziny lekcyjne.
Absolwenci otrzymują Certyfikat Ukończenia Warsztatów Fotografii Kulinarnej Akademii Fotografii oraz zaświadczenie o ukończeniu nauki wydawane na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. Poz. 186).
W czasie trwania zajęć, każdy uczestnik kursu ma możliwość bezpłatnego wypożyczenia aparatu cyfrowego Olympus OM-D E-M10, z precyzyjnym wizjerem elektronicznym, ultraszybkim systemem AF i wysoką jakością obrazu.
Terminy
Poniżej znajdują się daty wszystkich spotkań najbliższej edycji warsztatów.
soboty i niedziele, 10:00-16:00
03.09.2016
04.09.2016
17.09.2016
18.09.2016
Zapisy
Dodatkowe informacje:
- telefonicznie 601-381-101
- mailowo warszawa@akademiafotografii.pl
Zapisy trwają do dnia 2 września 2016 r.
Opłata za warsztaty wynosi 690 zł.
Wyślij zgłoszenie!
Wpłaty można dokonać na konto Akademii Fotografii: 17 1910 1048 2787 2074 3727 0001 - z dopiskiem "Warsztaty Fotografii Kulinarnej". Wystawiamy faktury VAT.
Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych i rozmów kwalifikacyjnych, według kolejności zgłoszeń.
Ilość miejsc, ze względu na wysoki poziom i komfort prowadzonych zajęć, jest ściśle ograniczona. Uczniem Akademii Fotografii może zostać osoba, która ukończyła gimnazjum (lub inną szkołę ponadpodstawową).
Informacje te nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 par. 1 kc, a jedynie zaproszenie do zawarcia umowy.